Pleci la munca in Spania? Iata ce trebuie sa stii!

munca in spania
+

 Pleci la munca in Spania si iti pui tot felul de intrebari despre cum va fi acolo? Schimbarea locului de munca si a domiciliului, mai ales intr-o tara straina, este un pas important in viata fiecaruia. Asadar, este firesc sa ai nelamuriri. Ti-am pregatit o lista cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care stim ca ti le pui inainte sa pleci la munca in Spania.

 

Dupa Italia, Spania este tara europeana in care traieste cea mai mare comunitate romaneasca, cu peste 950.000 de persoane, dintre care aproximativ 250.000 muncesc cu forme legale in Spania, fiind inregistrati in sistemul de securitate sociala spaniol.

Majoritatea romanilor sunt stabiliti in regiunea Madrid, dar comunitati numeroase sunt si in

regiunile Valencia, Andaluzia si Catalonia. In Spania, romanii muncesc in agricultura (viticultura, plantatii de maslini si portocali), in constructii, dar si in sectorul serviciilor si de industrie.

Numarul mare de romani aflati in munca in Spania se datoreaza, in primul rand, salariilor mult mai mari decat la noi in tara. Daca si tu te-ai decis sa pleci la munca in Spania, in cautarea unui trai mai bun pentru tine si familia ta, cu siguranta iti pui numeroase intrebari

Daca angajatorii sunt seriosi, daca copiii vor putea studia in continuare, de ce drepturi veti beneficia tu si familia ta,  cat de usor te vei integra in societatea de acolo. Toate acestea sunt intrebari perfect normale, la care vom incerca sa iti oferim raspunsuri.

Daca pleci la munca in Spania, iata ce trebuie sa stii!

 

Cum sa iti gasesti un loc de munca in Spania

Daca te-ai hotarat sa pleci in Spania, dar inca nu ai un loc de munca, exista cateva modalitati prin care poti gasi unul.

Intreaba prietenii si cunostintele in care ai incredere si care sunt deja in Spania. Poate cunosc ei vreo oportunitate si te pot recomanda.

De asemenea, poti consulta anunturile din presa scrisa. Marcheaza-le pe cele care ti se potrivesc mai bine si suna pentru a intreba mai multe detalii sau pentru a stabili o intalnire.

In Romania, apeleaza la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca sau la agentiile teritoriale ale acesteia. Angajatorii depun aici job-urile disponibile din mai multe domenii, prin intermediu programului EURES.

In Spania, apeleaza cu incredere la Serviciul Public de Ocupare Statala sau la agentiile provinciale. Vezi aici toate detaliile si datele de contact: www.sepe.es.

Pentru inscriere ca persoana in cautarea unui loc de munca, trebuie sa ai minim 16 ani si sa prezinti acte ale studiilor efectuate, dovezi ale altor experiente profesionale si datele tale de contact. Bineinteles, va trebui sa prezinti documentul de identitate sau permisul de rezidenta (acesta devine obligatoriu dupa trei luni de sedere in Spania).

Intra pe site-urile companiilor spaniole. Majoritatea au sectiune de CARIERE sau o lista a locurilor de munca vacante. Redacteaza un CV si o scurta scrisoare de intentie si trimite-le direct pe adresa de contact.

atentie munca in spaniaAi grija la persoanele pe care nu le cunosti si la firmele private, atat din Romania cat si din Spania, care iti promit un loc de munca. Daca cineva te abordeaza in acest sens pune cat mai multe intrebari ca sa fii sigur ca nu este o inselatorie! Verifica firma si asigura-te ca in contract sunt trecute toate detaliile: datele despre angajator, salariul, zilele de concediu, plata orelor suplimentare, programul de munca, conditiile de munca si de transport, dar si conditiile de protectie sociala.

Sfaturile  Olimpia Travel

  • Inainte de a pleca in Spania asigura-te ca actele tale de identitate sunt in termen de valabilitate.
  • Pregateste actele studiilor si referinte de la locurile de munca anterioare. Ar fi util ca pentru toate acestea sa ai si traduceri legalizate.
  • Redacteaza-ti un CV si o scrisoare de intentie in limba spaniola. Fa mai multe copii pentru fiecare.
  • Daca nu ai un loc de munca, mergi la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si solicita Cardul european de sanatate sau o adeverinta din care sa rezulte ca nu ai calitatea de asigurat.
  • Asigura-te ca ai o locuinta si fonduri suficiente pentru prima luna de sedere in Spania.
  • Cumpara un dictionar roman-spaniol/spaniol-roman. Vei avea nevoie de putin ajutor in primele luni.

Munca in Spania – Aspecte generale

Varsta minima pentru a munci legal in Spania este de 16 ani. Cetatenii romani au drept de munca in Spania atat pe cont propriu (autonomo), cat si ca angajat cu contract individual de munca. Acesta poate fi incheiat atat pe perioada determinata (munca sezoniera) cat si pe perioada nedeterminata.

Atat la angajarea pe perioada determinata, cat si la cea pe perioada nedeterminata, angajatorul are obligatia de a te inscrie in sistemul de securitate sociala. Este obligatoriu ca si tu, ca angajat, sa primesti o copie a contractului de munca.

Conditiile de munca, salarizarea si prestatiile sociale ale lucratorilor vor fi trecute in contractul de munca in conformitate cu legislatia in vigoare.

Munca sezoniera se intalneste frecvent in agricultura si presupune angajarea lucratorilor pe o perioada determinata de timp.

In functie de conventia colectiva aplicabila, angajatorul pune la dispozitia lucratorilor loc de cazare in bune conditii si se ingrijeste de formalitatile legale pentru sosirea in Spania si intoarcerea in tara de origine a lucratorilor angajati.

Daca din motive obiective angajatorul nu poate asigura timpul de munca precizat, are obligatia de a anunta autoritatile din domeniu in vederea repartizarii angajatilor spre alti angajatori!

Munca pe cont propriu (autonomo) presupune activitatea de producere de bunuri si servicii, nelegata de un contract de munca si realizata in mod independent. Astfel, lucratorul devine propriul angajat si toate drepturile economice rezultate in urma activitatii ii revin in totalitate.

Daca doresti sa lucrezi pe cont propriu in Spania:

  • solicita certificatul de rezidenta comunitara Biroului pentru Straini sau Comisariatului de Politie din zona in care locuiesti.
  • solicita inscrierea la Regimul Special al Lucratorilor Autonomi. Pentru aceasta adreseaza-te Trezoreriei Generale a Asigurarilor Sociale. Tot aici solicita si afilierea la regimul de securitate sociala.
  • Inscrie-te ca platitor de impozite pentru activitati economice la Administratia Financiara.

atentie munca in spania

Munca fara acte este ilegala si constituie infractiune, consecintele suportandu-le atat angajatul, cat si angajatorul!

 

Aspecte legate de legislatia muncii

In Spania, raportul de munca angajat – angajator este reglementat prin Constitutie, contracte colective de munca, Codul Civil si Codul Muncii. Contractul de munca poate fi incheiat pe perioada determinata sau nedeterminata, cu norma intreaga sau timp partial de munca.

In functie de durata contractului de munca ai obligatia de a te inregistra la autoritatile competente, dupa cum urmeaza:

  • Daca perioada de sedere in Spania este mai mica de trei luni, este suficient sa ai pasaport sau carte de identitate in care sa figureze identitatea. Asadar, nu sunt necesare acte oficiale de sedere.
  • Daca perioada de sedere in Spania este mai mare de trei luni, ai obligatia de a solicita inregistrarea in Registrul Central al Cetatenilor Straini sau la Comisariatul Provincial de Politie din regiunea unde vei munci. Inregistrarea se solicita personal si presupune achitarea unei taxe de eliberare a certificatului de cetatean european!
  • In cazul in care certificatul nu este eliberat pe loc, poti incepe munca fara probleme. Daca totusi ti se cere un act doveditor, poti prezenta numarul de inregistrare a cererii.

Inainte de inceperea efectiva a lucrului, angajatorul are obligatia de a te inscrie ca angajat al sau la sistemul de securitate sociala. Astfel tu vei putea beneficia ulterior de diferite drepturi si facilitati.

Salariul angajatului nu poate fi mai mic salariul minim interprofesional stabilit de Guvern. Valoarea salariului minim, incepand cu ianuarie 2017, este de 826 euro.

In functie de contractul colectiv de munca stabilit, la acesta se pot adauga si alte valori salariale, cum ar fi pentru diferite sporuri.

Timpul de lucru maxim permis este de 40 ore pe saptamana, cu cel putin 12 ore de odihna intre doua zile de munca.

Munca pe timp de noapte este activitatea desfasurata in intervalul 22:00-6:00 si nu poate depasi 8 ore pe noapte. Este interzis ca persoanele sub 18 ani sa presteze munca de noapte!

Orele suplimentare sunt considerate orele care depasesc programul de munca prestabilit. Plata acestora nu poate fi inferioara orelor normale de lucru.

Concediul se poate acorda pentru casatorie, nasterea unui copil, imbolnavirea angajatului (concediu medical), imbolnavire grava a unui membru al familiei pana la gradul al II-lea de rudenie, deces in familie, schimbarea domiciliului, ingrijirea minorilor sau a persoanelor cu dizabilitati.  Bineinteles, durata acestuia difera de la caz la caz.

Este obligatorie respectarea sarbatorilor legale, maxim 14 zile pe an pe langa cele de concediu.

Care sunt drepturile de care poti beneficia in Spania

  • Pe perioada sederii in Spania poti beneficia de medic de familie si asistenta medicala la fel ca oricare dintre cetatenii spanioli. Pentru aceasta trebuie sa ai rezidenta acreditata la primaria de care apartine zona ta si, bineinteles, sa contribui la sistemul de securitate sociala.
  • Contributia la sistemul de securitate sociala iti acorda si dreptul de a beneficia de concediu de maternitate sau paternitate.
  • Dreptul la efecturarea concediului de odihna este conform celor stabilite in contractul individual de munca.
  • Dreptul la ajutorul la somaj. Pentru a-l obtine trebuie sa fi cotizat la sistemul de securitate sociala cel putin 360 de zile in ultimii 6 ani. Exact pentru aceasta perioada vei obtine ajutorul de somaj pentru 4 luni. Bineinteles, acesta poate creste pana la 24 de luni in functie de perioada de cotizare.

info munca in spaniaIn cazul in care doresti sa te reintorci in Romania, poti beneficia in continuare de ajutorul de somaj. In acest caz,  ai obligatia de a anunta Serviciul De Ocupare din Spania cu privire la intentia de a parasi teritoriul spaniol. In Romania, in termen de 7 zile trebuie sa te adresezi Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca in vederea inregistrarii ca persoana in cautarea unui loc de munca.

  • Dreptul la plata pensiei se obtine dupa cel putin 15 ani de munca. In acest caz vorbim despre o pensie partiala. Pentru o pensie integrala sunt nevoie de 35 de ani de plata la contributiile sociale.

Perioada muncita in Spania va putea fi valorificata la stabilirea dreptului de pensie in Romania. Astfel, se va face o totalizare a perioadelor muncite in ambele tari.

  • Pe baza principiul exportului de prestatii poti obtine in Spania anumite drepturi si prestatii de care beneficiezi in mod normal in Romania. Astfel, este nevoie ca institutiile omologe din cele doua tari sa corespondeze pe baza unor formulare europene

Principalele formulare europene sunt:

  • formularul pentru detasari in strainatate si drepturi la prestatii de sanatate si maternitate, eliberat de catre Casa Nationala de Pensii Publice si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
  • formularul pentru plata si calculul pensiilor, eliberat de catre Casele Judetene de Pensii Publice;
  • formularul pentru dreptul la somaj, eliberat de catre Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca;
  • formularul pentru diverse prestatii sociale, eliberat, dupa caz, de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Serviciul de evidenta a populatiei sau Agentiile teritoriale pentru prestatii sociale.

info munca in spania In cazul in care ai omis sa soliciti aceste formulare inainte de a pleca din tara, le poti cere si din Spania atat personal cat si printr-o persoana imputernicita.

 

Care sunt drepturile de care pot beneficia membrii familiei

In cazul in care te gandesti sa ai familia aproape pe perioada sederii in Spania, iata ce e bine sa stii. 

  • Pe perioada sederii tale in Spania pot locui cu tine membri ai familiei dupa cum urmeaza:

– sotul sau sotia;

– partenerul cu care ai semnat un parteneriat inregistrat intr-un stat membru al Uniunii Europene (cu conditia ca acesta sa nu fie anulat);

– urmasii tai sau ai sotului/sotiei cu varsta sub 21 de ani si care se afla in intretinerea ta.

  • Membrii familiei au dreptul sa obtina permisul de rezidenta comunitar. Pentru aceasta, trebuie sa pregateasca documente care sa ateste: legatura familiala, rezidenta in Spania a membrului comunitar cu care are legatura si dovada ca se afla in intretinerea ta.
  • Membrii familiei beneficiaza de dreptul de rezidenta permanenta in Spania dupa o perioada de sedere neintrerupta de cinci ani.
  • Membrii familiei cu drept de sedere in Spania au, de asemenea, si dreptul de munca.
  • Dreptul la asistenta sociala. Inainte de a pleca din Romania, membrii familiei trebuie sa se adreseze Casei de Asigurari de Sanatate in vederea eliberarii cardului european de sanatate. La nevoie, pana in momentul unei eventuale angajari in Spania, acesta le va asigura asistenta sanitara de care au nevoie.

info munca in spaniaFemeile insarcinate si minorii beneficiaza de asistenta sanitara in mod gratuit, cardul de sanatate nefiind obligatoriu .

 

  • Statul spaniol nu acorda alocatii copiilor. Copiii care te insotesc pot beneficia in continuare de alocatia acordata in Romania. Totusi, daca venitul anual al familiei este mai mic decat cuantumul stabilit prin lege, adica de aproximativ 11.000 euro/an, poti solicita prestatia pentru intretinerea copilului.

 

  • Nu in ultimul rand, copiii tai au dreptul la educatie la fel ca ceilalti cetateni spanioli, inclusiv la acordarea de burse de sudiu. Este bine de stiut ca pana in clasa a noua nu este necesara prezentarea actelor legalizate si traduse la inscriere. Repartizarea pe scoli va fi facuta in functie de varsta si adresa de domiciliu.

Institutii – Date de contact utile

Ti-am pregatit o lista cu adrese si date de contact ale principalelor institutii atat din Spania, cat si din Romania. Apeleaza cu incredere la acestea in cazul in care ai probleme legate de locul de munca, cum ar fi conflictele de munca, dar numai.

Spania

Inspectia Muncii si Securitatii Sociale spaniola (Inspeccion de Trabajo y Seguridad Social), sediul central sau directiile teritoriale si provinciale.

Adresa sediul central: Calle Agustin de Bethancourt, 4, 28003 – Madrid

Tel: 0034 91 363 00 00 / Fax: 0034 91 363 0678

E- mail: webitss@mtin.es / http: www.mtin.es

Ministerul de Interne – Directia Generala de Politie (Ministerio del Interior-Direccion de la Policia y de la Guardia Civil)

Adresa: Avda Pio XII 50-E 28016, Madrid

Tel.: (91) 302-41-91; http://www.mir.es / www.policia.es

Filiala sindicatului la care esti afiliat, ai caror juristi si avocati te pot consilia si iti pot inclusiv apara interesele (Union General de los Trabajadores – UGT: www.ugt.es / Comisiones Obreras – CCOO: www.madridsindical.es).

Atasatul pe probleme de munca si sociale din cadrul  Ambasadei de la Madrid

Telefon: 0034.913.507.356

Fax: 0034.913.452.917

E-mail: mihaela.nica@embajadaderumania.es

Tribunalul national – www.poderjudicial.es

Romania

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice

Adresa: Strada Dem. I Dobrescu, nr.2 B, sector 1, Bucuresti

E-mail: relatiicupublicul@mmuncii.ro

Telefon: 004 021 313 62 67

Website: www.mmuncii.ro

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca

Adresa: Strada Avalansei nr. 20-22, sector 4, Bucuresti

Directia Relatii Internationale, EURES si Mediere

E-mail: dmm@anofm.ro

Telefon: 004 021 311 07 73

Website: www.anofm.ro / www.muncainstrainatate.anofm.ro

Directia Medierea Muncii, din cadrul ANOFM

Tel: 004 021 303 98 32

Fax: 004 021 311 07 38

E-mail: dmm@anofm.ro

www.muncainstrainatate.anofm.ro

Casa Nationala de Pensii Publice

Adresa: Strada Latina nr. 8, sector 2, Bucuresti Str. Latina nr. 8, sector 2, Bucuresti, cod postal 020793

Directia Relatii Internationale

E-mail: dre.cnpas@cnpas.org

Telefon: 0040 21 311 80 47/ 021/316.91.11

Program: audiente telefonice: Marti, Miercuri si Vineri, orele 8.30 – 16.30.

Website: www.cnpas.org

Agentia Nationala de Plati si Inspectie Sociala

Adresa: Soseaua Panduri, nr. 22, sector 5, Bucuresti

Telefon: 021/313.60.47

Website: www.prestatiisociale.ro

Inspectia Muncii

Adresa: Strada Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti 58

Telefon: 021/302.70.30, 021/302.70.54

Website: www.inspectmun.ro/www.inspectiamuncii.ro

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)/Biroul Relatii cu Asiguratii

Adresa: Calea Calarasilor 248, bl.S19, sector 3, Bucuresti

Tel. gratuit: 0372.309.262

Fax. 0372.309.165

Tel-verde: 0800.800.950

 E-mail: relpublas@casan.ro, republ33@casan.ro

Website: www.cnas.ro

Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane

Adresa: Str. Ion Campineanu nr.20, etaj 5, Sector 1, Bucuresti

Telefon: +40 21 311 89 82 / 021 313 31 00

Fax: +40 21 319 01 83

E-mail: anitp@mai.gov.ro

 

Speram ca am reusit sa iti raspundem la toate intrebarile legate de munca in Spania si drepturile de care poti beneficia. Iti dorim mult succes si putere de munca!

Iti reamintim ca iti punem la dispozitie curse regulate cu autocarul pe ruta Romania – Spania si retur, dar si servicii de coletarie.

Daca vrei sa rezervi un bilet cat mai repede sau ai intrebari, apeleaza cu incredere numerele de telefon: +40.261.750.118,  +40.745.568.861  sau  +40.749.037.604.

Vezi aici orarul curselor regulate Romania – Spania si retur

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the transfers internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *