Oferta de munca in strainatate – cum te asiguri ca este una serioasa

oferta de munca in strainatate

Oferta de munca in strainatate – cum te asiguri ca este una serioasa

Oferta de munca in strainanate si cum te asiguri ca aceasta este una serioasa. Care sunt lucrurile pe care sa le ai in vedere atunci cand alegi o oferta de munca in afara tarii? Ramai cu noi si afla raspunsurile la aceasta intrebare.

 

Nu de putine ori auzim despre persoane care au ales o oferta de munca in strainatate si au fost inselate. Vorbim despre cazuri in care persoanele au platit sume deloc neglijabile pentru a pleca la munca, insa odata ajunse acolo s-au pomenit fara locul de munca promis. Unele situatii sunt chiar dramatice, persoanele ramanand fara locuinta si fara bani.

Din pacate, astfel de situatii sunt tot mai frecvente. Insa avem si o veste buna! Astfel de inselatorii pot fi usor identificate, iar noi ne-am propus sa te ajutam cu cateva sfaturi care sa te ajute sa previi astfel de neplaceri.

 

Iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca oferta de munca in strainanate este serioasa.

 

Verifica agentia de recrutare

Ai gasit la o agentie de recrutare un loc de munca care te intereseaza?

Nu ezita sa verifici agentia la Inspectoratul Teritorial de Munca de care apartii. In cazul in care agentia nu este inscrisa in evidentele oficiale, cel mai probabil functioneaza ilegal si ar fi bine sa nu duci pana la capat o colaborare cu ei.

Da, va trebui sa faci un drum sau sa dai mai multe telefoane, dar macar te asiguri ca nu vei fi inselat si nu pornesti din start cu stangul.

Si nu, nu este o rusine sa faci acest lucru, este dreptul tau sa te informezi cat mai bine.

In cazul in care nu ai verificat agentia inainte de a semna un contract si constati ca cele mentionate in contractul semnat nu sunt respectate, poti sesiza autoritatile despre acest lucru.

 

Nu pleca la munca in strainanate fara a semna un contract in prealabil

Exista o vorba conform careia „ce-i in mana nu-i minciuna”. Se aplica si in cazul nostru acest lucru. Sub nicio forma nu pleca din tara fara un contract semnat! Nu te lasa amagit de promisiuni pentru ca s-ar putea sa nu se indeplineasca.

Daca ti se spune ca vei semna un contract cand ajungi la destinatie sau dupa o anumita perioada, nu avea incredere in acest lucru. Cere contractul, citeste-l si semneaza-l abia dupa ce ai discutat toate nelamuririle tale.

 

Citeste cu atentie contractul

Asa cum spuneam mai sus, contractul de munca e sfant! Hai sa vedem impreuna ce trebuie sa contina acesta si la ce trebuie sa fii atent.

Asigura-te ca in contract sunt mentionate:

  • Detalii despre transport si cazare. Mai precis, data la care va trebui sa pleci din tara, cu ce te vei deplasa, unde vei ajunge si unde vei locui. Ba mai mult, toate detaliile legate de cheltuieli trebuie sa fie mentionate in contract. Daca nu sunt, nu este deloc gresit sa ceri chiar tu sa fie inscrise.
  • Detalii despre salariu si modalitatea de plata. Cati bani vei primi si sub ce forma ii vei primi. Care este salariul brut si care este cel net?  Tine cont ca din salariul brut se vor plati contributiile sociale!
  • Zilele libere si orele suplimentare. Care sunt conditiile in care iti poti lua concediu de odihna sau medical, care este numarul legal al zilelor libere si cum va fi facuta plata orelor suplimentare.
  • Obligatiile pe care angajatorul le are fata de tine. Citeste-le cu atentie si cere lamuriri in cazul in care ceva nu ti-e clar. Chiar te poti interesa de legislatia muncii din tara in care mergi. Si nu este deloc gresit sa ceri timp angajatorului sau agentiei pentru a studia contractul in amanunt, nu esti obligat sa il semnezi pe loc.
  • Obligatiile pe care le ai tu ca angajat fata de angajator. Si aici este valabila cititrea cu atentie si discutarea nelamuririlor. Decat sa ajungi in strainatate si sa ai tot felul de probleme, mai bine iti faci timp pentru o analiza riguroasa a contractului.

De retinut!

  • Contractul de munca in strainatate va fi redactat in limba oficiala a tarii din care provine angajatorul, insa va fi insotit de o copie a acestuia in limba romana. Sub nicio forma nu semna un contract pe care nu il intelegi, orice argument ti s-ar aduce in acest sens!
  • Asigura-te ca primesti si tu un contract de munca in original. Daca nu primesti, solicita-l tu!
  • In cazul in care nu sunt respectate prevederile contractului nu ezita sa te adresezi autoritatilor atat in Romania, cat si in tara in care muncesti.

 

Speram ca sfaturile noastre te vor ajuta in a identifica daca oferta de munca in strainatate este serioasa. Iti dorim spor la munca!

Iti reamintim ca Olimpia Travel efectueaza curse regulate spre 8 destinatii europene si pune la dispozitie serviciu de coletarie ieftin, rapid si sigur. << Vezi aici toate detaliile. >>