Munca in strainatate – cum alegi agentia de recrutare

Munca in strainatate
+

Munca in strainatate este astazi mai accesibila ca oricand, date fiind liberalizarea pietei muncii si aparitia a numeroase agentii de recrutare a fortei de munca ce intermediaza contracte de munca intre cetateni romani si angajatori din strainatate.

Cum alegi insa agentia de recrutare? Am auzit cu totii despre cazuri nefericite in care oameni aflati in cautarea unui loc de munca au fost escrocati de sarlatani care le-au luat banii iar apoi pur si simplu au disparut sau i-au inselat in privinta conditiilor de munca si salarizare.

Noi iti venim in ajutor cu o lista de sfaturi pentru alegerea unei agentii de recrutare serioase, astfel incat sa nu ai parte de surprize neplacute atunci cand iti cauti un loc de munca in strainatate.

Munca in strainatate – cum alegi agentia de recrutare?

1. Verifica daca firma este inregistrata la inspectoratul teritorial de munca

Inspectoratul teritorial de munca al fiecarui judet are pe site lista societatilor inregistrate ca agenti de ocupare a fortei de munca. De asemenea, intereseaza-te daca firmei respective i-au fost aplicate sanctiuni legale.

Daca firma nu apare in evidenta autoritatilor inseamna ca functioneaza ilegal iar probabilitatea sa fii inselat este mare.

Important: din punct de vedere legal, persoanele fizice nu au dreptul sa intermedieze angajarea cetatenilor romani in strainatate.

2. Citeste cu atentie contractul de munca

In primul rand, contractul de munca in strainatate trebuie sa fie si in limba romana. Ca regula de aur, nu semna niciun act redactat numai intr-o limba pe care nu o cunosti!

Acesta trebuie sa cuprinda toate datele de identificare a firmei (denumire, adresa, numar de telefon, cod de identificare fiscala).

De asemenea, contractul trebuie sa contina informatii despre programul de lucru, cheltuielile legate de cazare, masa si transport, zilele libere si concediu, dar si despre salariu si comisioane.

Tot in contract trebuie cuprinse detalii fata de obligatiile pe care angajatorul strain le are fata de angajatul roman, despre asigurarea de sanatate si modalitatea de plata a orelor suplimentare si a muncii in zilele libere.

3. Semneaza un contract de mediere

Firmele de recrutare de personal sunt obligate prin lege sa incheie cu cetatenii romani care isi doresc un loc de munca in strainatate si contracte de mediere.

Acestea contin informatii despre tarifele de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

Important: pentru a fi valabil, orice contract trebuie semnat si stampilat.

4. Nu plati nimic in avans

O firma de recrutare serioasa nu percepe taxe si comisioane in avans pentru a-ti gasi un loc de munca in strainatate.

De dorit este ca taxele si comisioanele sa fie suportate de angajator, insa in cazul in care iti revine si tie plata anumitor comisioane, nu le achita niciodata in avans. Acestea se achita, prin contract, dupa ce ajungi la destinatie si constati ca toate conditiile promise sunt indeplinite intocmai.

5. Fii atent la bani

Este foarte important sa te asiguri ca salariul discutat pentru munca in strainatate sa fie cel net. In cazul in care suma care ti se comunica este de fapt salariul brut, dupa plata impozitelor si contributiilor poti ramane in mana cu o suma mult redusa!

O alta gaselnita a firmelor de recrutare sunt telefoanele cu suprataxa, verifica acest aspect inainte sa le formezi numarul.

Speram ca sfaturile noastre te vor ajuta sa iti gasesti un loc de munca in strainatate printr-o agentie de recrutare serioasa. Iti dorim mult succes!

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the transfers internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *