De ce este importanta centura de siguranta?

De ce este importanta centura de siguranta?
+

De ce este importanta centura de siguranta de fiecare data cand calatoresti, indiferent daca te afli in masina personala sau intr-un mijloc de transport in comun? Pe scurt, pentru ca iti poate salva viata! In acest articol iti explicam principalele motive pentru care trebuie sa iti pui centura de siguranta in masina, fie ca esti sofer sau pasager.  

 

Timpurile moderne au venit si cu o dorinta crescuta de deplasare din partea oamenilor, iar acest lucru a devenit mult mai usor datorita mijloacelor de transport in comun sau a masinii personale. Suntem in fiecare zi participanti la trafic, in unele cazuri in calitate de pietoni, dar in altele in calitate de soferi sau pasageri.

 

Indiferent de rolul pe care il avem,  este foare important sa ne luam toate masurile de siguranta pentru a asigura atat binele nostru cat si al celorlalti participanti la trafic. Masinile moderne vin cu sisteme de siguranta bine puse la punct si care, utilizate corect, pot salva viata pasagerilor in caz de accident.

 

Cel mai important sistem de acest fel este centura de siguranta. Aceasta a fost creata de inginerul suedez Nils Bohlin, si a fost adoptată pentru prima dată de firma de autoturisme Volvo, care mai apoi a impartasit inventia si cu firmele competitoare, avand ca scop reducerea deceselor si a leziunilor in caz de accidente.

 

Conform unui studiu realizat la nivel european, neutilizarea centurii de siguranta este cea de-a doua cauza de deces in accidentele rutiere, dupa viteza excesiva si inaintea condusului in stare de ebrietate. Cu toate acestea, multi soferi sau pasageri evita sa o poarte. Unii sustin ca este incomoda si ca le limiteaza miscarile in timp ce conduc, altii pur si simplu nu ii vad importanta, in timp ce pasagerii de pe bancheta din spate a autoturismului nici macar nu stiu ca este obligatorie si in cazul lor.

 

Mai sunt persoane care considera ca purtarea centurii de siguranta este mai degraba un act care atesta ca nu au incredere in capacitatile lor de  a conduce, sau ca aceasta nu necesita a fi purtata pe distante scurte.

 

Trebuie sa stii ca toate aceste lucruri sunt doar mituri care au fost demontate rand pe rand de catre specialisti, acestia atestand importanta purtarii centurii de siguranta pe toata durata drumului cu masina atat de catre sofer cat si de catre pasageri.

 

In continuare, iti prezentam cinci motive pentru care este important sa porti centura de siguranta.

 

De ce este importanta centura de siguranta?

 

  1. Centura de siguranta creste sansele de supravietuire in cazul unui accident

Acesta este si motivul pentru care a fost creata, acesta este scopul ei si trebuie sa va ganditi ca orice sistem pus in masina dumneavoastra are un rol anume si o utilitate. De exemplu, in cazul in care masina se rostogoleste, sansele ca pasagerii care poarta centura de siguranta sa supravietuiasca cresc cu 45% fata de cei care nu o poarta. De asemenea, pasagerii care poarta centura de siguranta au sanse mai mari sa ramana constienti in urma impactului, astfel fiind capabili sa iasa in conditii de siguranta din masina sau sa ceara ajutor.

 

  1. Centura de siguranta protejeaza coloana vertabrala

Avand scopul de a tine pasagerii sau soferii intr-o pozitie cat mai stabila in timpul unui impact, centura de siguranta are rol in protejarea coloanei vertabrale, dar si a maduvei spinarii, astfel reducand riscul de paralizie in urma unor traumatisme vertebro-medulare.

 

  1. Centura de siguranta previne coliziunea cu ceilalti pasageri ai masinii

In cazul unui accident, ocupantii locurilor din spate pot fi proiectati in pasagerii din fata, provocand rani serioase ambelor parti. Asadar, este important ca centura de siguranta sa fie purtata in mod obligatoriu de catre toate personaele aflate intr-un autoturism.

 

  1. Centura de siguranta functioneaza in concordanta cu airbagul

Sistemul de siguranta al unei masini este creat sa functioneze ca un intreg, nu pe bucati. Sunt multe situatii in care airbagul nu functioneaza daca nu este folosita centura de siguranta, sau situatii in care poate provoca mai mult rau decat bine asupra pasagerilor daca este utilizat independent de centura de siguranta.

 

  1. Purtarea centurii de siguranta este un act de responsabilitate

In primul rand este un act de responsabilitate fata de tine insuti, dar si fata de ceilalti participanti la trafic. Este un gest atat de simplu, care poate face diferenta intre “a fi” sau “a nu fi”.

 

Nu in ultimul rand, tineti cont ca legislatia prevede ca fiecare pasager trebuie sa poarte centura de siguranta, iar copiii trebuie tinuti in dispozitive speciale (scaune, inaltatoare etc.) pana cand ating inaltimea de 1.35 m, doar apoi trecandu-se la centura de siguranta clasica.

 

La finalul fiecarei zile, suntem o suma de alegeri. Noi am ales ca fiecare cursa sa aiba la baza  valorile fundamentale ale Olimpia Travel: respectul si siguranta, motiv pentru care purtarea centurii de siguranta fiind obligatorie la bordul autocarelor noastre.

 

Speram ca si tu ai inteles de ce este importanta centura de siguranta si ca nu vei calatori niciodata fara sa o porti!

Lasă un răspuns

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the transfers internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *