De ce aleg romanii munca in Spania?

De ce aleg romanii munca in Spania?
+

Munca in Spania, cea mai cautata de romani?

Spania ramane una dintre cele mai cautate tari ale UE in care romanii vor sa lucreze. Care sunt motivele? Salarii motivante, o comunitate vasta de romani care si-au creat deja o viata acolo si cu toate ca rata somajului este una ridicata, gasirea unui job liber in domeniile cautate de romani este realtiv usoara.

Chiar si anul acesta, romanii inca formeaza cea mai mare comunitate de muncitori straini in Spania. In doar primele cinci luni ale acestui an, 37 000 de romani si-au gasit locuri de munca in Spania. Conform Ministerului Muncii din aceasta tara, peste 300 de mii de romani sunt inregistrati cu contracte de munca.

Cel mai des intalnit mod prin care o persoana isi gaseste de lucru in Spania este in urma unei recomandari, mai degraba decat prin simpla aplicare a unui CV. De aceea, si majoritatea romanilor care au plecat la munca in Spania, au cerut ajutorul celor pe care ii cunosteau deja in aceasta tara.

Munca in Spania – Ce prefera romanii?

Exista cateva sectoare de munca in Spania unde iti poti gasi destul de usor de lucru. Desi ni s-a dat trista titulatura de „capsunari”, multi romani din cele mai mari comunitati din Spania nu lucreaza doar in agricultura, ci si in alte domenii.

In agricultura, ariile preferate de romani sunt viticultura, in zona Castilla – La Mancha, plantatiile de maslini in zona Granada si plantatiile de portocali din zona Valencia. Dupa sectorul agriculturii romanii prefera munca in constructii, deoarece sunt priceputi si salariile sunt usor mai mari decat in agricultura. In alte diverse domenii din Spania, romanii ocupa posturi de profesori, in special profesori de limba, posturi de ingineri, posturi in domeniul IT, medicina, turism sau Horeca.

Daca esti doar in cautarea unui loc temporar de munca in Spania, atunci cel mai bine ar fi sa optezi pentru domenii ca agricultura sau turismul, deoarece aici ai cele mai mari sanse sa gasesti un job sezonier.

Chiar daca companiile noi din Spania au adoptat programul standard international de lucru, de la 9-17, cu 1 ora de pauza, stilul de munca spaniol predominant este cel de 8 ore pe zi cu o pauza de relaxare la amiaza, intre orele 14-17. Rareori vei gasi companii sau firme care iti permit o zi de lucru de 9 ore.

Zona Madrid este locul unde traiesc si lucreaza cei mai multi romani din Spania, iar per total, romanii din Spania numara 8,6 procente din totalul populatiei tarii. In majoritatea localitatilor unde vei gasi o comunitate de romani se gasesc si magazine cu produse romanesti, restaurante cu specific romanesc, ba chiar si firme de constructii romanesti.

Ai impresia ca te afli intr-o mica Romanie. Desi numarul antreprenorilor romani in Spania este mai redus decat cel al romanilor care muncesc „la patron”, afacerile lor de succes au reprezentat deseori un etalon pentru reputatia romaneasca.

Nemultumiti de viata lor de acasa, romanii inca opteaza pentru un loc de munca in Spania. Cei aflati la munca aici se afla intr-o etapa de tranzitie, menita sa-i ajute sa-si imbunatateasca traiul. Se straduiesc sa pastreze cat de mult pot legatura cu tara, fac vizite cat pot de des si trimit bani acasa, in Romania, unde spera sa se intoarca intr-o zi. Sunt aici ca sa munceasca pentru a-si putea cumpara o casa in tara, o masina, sau sa stranga bani pentru a porni o afacere proprie.

Daca doresti sa mergi la munca in Spania, recomandarea noastra este sa apelezi la cei pe care ii cunosti deja, pentru posibilitatea unei recomandari sau sa incerci sa cauti un job online la agentiile romanesti de recrutare.

Munca in Spania – Oferta noastra de transport persoane

Dupa ce ai gasit jobul, apeleaza la Olimpia Travel pentru cel mai sigur, mai confortabil si mai ieftin transport de persoaneVa punem la dispozitie curse de autocar regulate catre Spania, cu plecari din toate zonele Romaniei catre cele mai importante orase din Spania si retur. 

Vezi harta cu statiile din Romania

Vezi harta cu statiile din Spania

Apoi, daca te-ai decis unde vrei sa calatoresti cu noi, fa-ti o rezervare online aici.

De asemenea, dispunem si de un serviciu de transport colete, daca doresti doar sa trimiti un pachet sau un plic din Romania in Spania sau retur.

Daca ai si alte intrebari, te invitam sa ne contactezi aici sau pe Facebook!