Cum pot calatori copiii minori in strainatate? Iata tot ce trebuie sa stii despre actele necesare si conditiile legale care trebuie indeplinite in cazul copiilor sub 18 ani care calatoresc in strainatate, singuri sau insotiti. In plus, iti oferim cateva sfaturi utile pentru o calatorie in deplina siguranta.
Copiii minori (care nu au implinit inca varsta de 18 ani) pot parasi tara numai in conditiile in care sunt respectate prevederile Legii 248/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Ca regula generala, copiii minori nu pot calatori in strainatate decat insotiti de un adult, parinte sau reprezentant legal, ori o terta persoana care beneficiaza de acordul parintilor/ reprezentantului. Totusi, exista solutii legale si pentru cazurile in care copilul minor efectueaza calatoria neinsotit.
Pentru a putea calatori in strainatate, copilul minor trebuie sa fie titularul unui document de calatorie individual: pasaport, carte de identitate sau carte de identitate electronica.
Am identificat mai multe situatii in care copilul calatoreste in strainatate, fiecare dintre ele fiind diferite din punct de vedere al actelor necesare:
- Copilul minor este insotit de unul sau ambii parinti ori de catre reprezentantul legal;
- Copilul minor este insotit de un adult, altul decat parintele sau reprezentantul legal;
- Copilul minor este neinsotit.
Iata care sunt conditiile care trebuie indeplinite pentru fiecare dintre aceste situatii in parte.
Cum pot calatori copiii minori in strainatate
1. Copilul minor este insotit de unul sau ambii parinti/ tutori legali
1.1. Copilul minor calatoreste insotit de ambii parinti
↪ Copilului i se permite iesirea din tara in aceleasi conditii cu parintii.
1.2. Copilul minor calatoreste insotit de unul dintre parinti
↪ Parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie a celuilalt parinte din care sa reiasa acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei. Declaratia se mai numeste si procura pentru copil minor si trebuie incheiata la notar inainte de iesirea din tara de catre parintele care nu insoteste copilul, iar valabilitatea ei nu poate depasi 3 ani de la data intocmirii. Pretul minim perceput de notar pentru acesta procura este de 15 lei.
Procura pentru copilul minor nu este necesara in urmatoarele cazuri:
↪ Celalalt parinte este decedat, caz in care parintele insotitor trebuie sa faca dovada decesului printr-un act doveditor: certificatul de deces sau, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului, hotararea judecatoreasca definitiva de declarare a mortii.
↪ Celalalt parinte este decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut iar parintele supravietuitor aduce dovezi in acest sens.
↪ Parintii sunt divortati iar parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
2. Copilul minor este insotit de un adult, altul decat parintele sau reprezentantul legal
In acest caz, adultul insotitor trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
↪ Sa prezinte un extras de cazier judiciar.
↪ Sa prezinte o declaratie a ambilor parinti/ a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat/ a parintelui supravietuitor/ a reprezentantului legal care sa cuprinda:
- Acordul acestora cu privire la efectuarea de calatorii in strainatate;
- Datele de identitate ale adultului insotitor in cauza.
3. Copilul minor este neinsotit
In cazul in care nu exista un parinte/ reprezentant legal/ adult insotitor, copilul minor poate calatori in strainatate numai in cazul in care un reprezentant al companiei de transport este certificat printr-un act notarial de catre parinti sau tutorele legal ca insotitor al copilului.
Spre exemplu, in cazul companiilor aeriene acest reprezentant poate fi insotitorul de bord iar in cazul companiilor de transport cu autocarul reprezentantul poate fi soferul.
Nu toate companiile accepta ca un reprezentant propriu sa devina insotitor al copilului minor, asadar trebuie sa te interesezi care este politica companiei inainte de plecare.
Acum ca ai aflat cum pot calatori copiii minori in strainatate indiferent de situatie, iata si cateva sfaturi pentru o calatorie cat mai sigura.
Sfaturi utile pentru calatoria in strainatate a copiilor minori
- Inainte de plecare incheie o asigurare medicala de calatorie prin care se acopera cheltuielile medicale in caz de imbolnavire sau accident;
- Informeaza-te asupra riscurilor eventualelor boli transmisibile la copii prezente in tara in care calatoreste copilul, discuta cu un medic despre masurile de preventie care se pot lua;
- Copilul nu trebuie sa ramana nesupravegheat de catre un adult in zonele aglomerate, cum sunt garile, autogarile sau aeroporturile;
- Daca copilul dispare, trebuie anuntate de urgenta autoritatile locale precum si ambasada sau consulatul Romaniei.
Speram ca informatiile despre cum pot calatori copiii minori in strainatate sa iti fie de ajutor. Te sfatuim sa consulti si site-ul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane, www.politiadefrontiera.ro.
Cu Olimpia Travel calatoresti in cele mai bune conditii spre 8 destinatii europene. Rezerva-ti biletul din timp! >> Vezi aici toate destinatiile!